Kui beebi köhib

Sahar-Marie on juba nädal aega köhaga maadelnud. Aguses oli ainult nohu – sellega ma mäletasin esimesest lapsest saati, mis ette võtta. Silveril oli nohu kohe sündides – tilgutasin aga füsioloogilist lahust ninna ja imesin tatti selle laste nina pumbaga välja.

Eelmine teisipäev käisin Sahar-Marie köha pärast ka arsti juures ja sain muuhulgas ka teada et neiu on nädalaga juurde võtnud 180 grammi (tubli tüdruk!!!). Arst tegi kindlaks, et kopsud on puhtad ning hakkas mulle rääkima nohu ravist. Ma nii umbes kolm korda ütlesin vahele, et tegelt ikka see köha on suurem mure…

Hiljem kodus Google abil sain teada, et beebi köha ongi põhjustatud hoopis nohust…

Köha tekkepõhjuseks on sageli lima valgumine ninast alla kurgu poole, tekkinud ummistuse tõttu kurgus vallandub köharefleks ja laps püüab takistusest vabaneda. Mida väiksem on laps, seda vähem jõuab ta välja köhida. Lima koguneb kurgus ning hingamisel kuulduvad urinad – kiuned. Sageli köhivad lapsed rohkem öösiti, sest lamades pole kogunenud limal võimalik imenduda. Selline köha ei ole kuigi tugev, mistõttu rögast vabanemiseks on kulub kauem aega.

Lapse köha ja nohu leevendamiseks:

Hanerasva või sooja kartulipüreed määrida rindkerele (panna riidetüki vahele) kartulipüreed hoida kuni jahtumiseni peal.

Mentoolõliga niisutatud märg rätik ööseks radika või ahju peale annab leevendust (kui köetakse).

Tilgutada eukalüptiõli padjale või panna veevanni aurama

Teha auru, panna laps kõhuli, pea veidi all pool, ja kopsida seljale, et röga irduks. Peale auru nii kindlasti teha sest aur suurendab limaeritist ja kui laps magab siis ei jaksa ta seda välja köhida. Kohe enne magamaminekut ei soovitata küll nii teha. Ka ei tohiks enne magamamineku anda lima lima lahtistavad ravimeid

Niiske õhu ehk auru hingamine vähendab takistust ninakäikudes, kergendades õhu liikumist läbi nina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *